Mikä ehkäisymenetelmä sopii sinulle?
Ehkäisymenetelmiä on nykyään valtavan paljon. Onko naisten kondomi yhtä tehokas kuin miesten vastaava? Kannattaako ehkäisypillereitä vältellä? Mikä juuri sinulle sopii? Onneksi meillä on nyt vastauksia kysymyksiin. Tässä artikkelissa kerromme 12 yleisintä ehkäisymenetelmää.
1. KONDOMI
Kondomi on erittäin ohut kumisuoja joka laitetaan erektiossa olevaan penikseen ja se estää siittiöiden pääsyn kohtuun. Kondomi suojaa ei-toivotuilta raskaudelta ja sukupuolitaudeilta.
Kondomeita on helposti saatavilla ja niitä löytyy eri kokoisina ja muotoisina, joten löydät helposti itsellesi sopivan. Muista kuitenkin varmistaa että kumppanisi ei ole allerginen lateksille. Valikoimassamme on muun muassa hyvänmakuisia kondomia ja kuvioituja kondomeja.
Katso kaikki vaihtoehdot täältä >>
2. PILLERIT
Yleisin e-pilleri sisältää estrogeeni- ja progestiinihormonien yhdistelmää, ja sitä kutsutaan joskus yhdistetyksi e-pilleriksi. Nämä hormonit auttavat pysäyttämään ovulaation ja suojaavat raskaudelta. Markkinoilla on monia erilaisia ehkäisypillereitä, jotka sisältävät eri määriä kutakin hormonia.
Ehkäisypillerit ovat reseptilääke. Se on turvallinen ehkäisykeino, joka tarjoaa säännöllisen kierron ja yleensä vähemmän vuotoa. Ovulaatiokipu jää historiaan ja myös kuukautiskipujen ja PMS-kipujen riski pienenee.
Ehkäisypillereillä on myös pari haittapuolta. Alussa ehkäisypillerit voivat aiheuttaa ajoittaista verenvuotoa, masennusta ja heikentyneitä seksihaluja. Rintakehän kiristys, pahoinvointi ja painonnousu ovat myös yleisiä haittavaikutuksia.
Vältä ehkäisypillereitä, jos olet tupakoitsija. Yhdessä tupakoinnin kanssa ne voivat lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Jos olet jo kärsinyt veritulpasta, tai sinulla on taipumusta veritulppaan tai muuhun vakavaan sairauteen, suosittelemme myös välttämään ehkäisypillereitä.
3. KAPSELI
Ehkäisykapseli on pehmeä muovitanko, joka työnnetään ihon alle olkavarren sisäpuolelle jossa se erittää keltarauhashormonia vaikeuttaen siittiöiden pääsyä kohtuun. Siitä voi riittää tehoa jopa viideksi vuodeksi kapselista riippuen, mutta se voidaan myös poistaa aikaisemmin ja näin sen vaikutus lakkaa.
Ehkäisykapseli on reseptilääke. Gynekologit, terveyskeskukset ja nuorisoklinikat voivat auttaa sen hankkimisessa.
Ehkäisykapselissa on monia etuja. Se tarjoaa lähes 100% suojauksen ja pitkän käyttöiän. Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia siitä, että unohdat ottaa e-pillerin. Lisäksi sen myötä ovulaatiota ei enää tapahdu tai tapahtuu hyvin epäsäännöllisesti joten kuukautiset usein jäävät pois.
Ehkäisykapselin haittoa on, että se ei suojaa sukupuolitauteilta. Se voi myös aiheuttaa epäsäännöllistä vuotoa (joka yleensä vähenee ajan myötä) ja voi myös johtaa mielialan vaihteluihin, rintakehän jännitykseen, painonnousuun, päänsärkyihin ja vähentyneisiin seksihaluihin.
4. MINIPILLERIT
Mini-pillerit eivät sisällä estrogeenia, vaan pelkästään progestiinia. Ne vaikeuttavat siittiöiden pääsyä kohtuun ja pysäyttävät ovulaation tai tekevät siitä epäsäännöllisen. Minipillerit sisältävät vähemmän hormoneja. Ne tulisikin muistaa ottaa päivittäin jotta saat varmasti parhaan mahdollisen suojauksen.
Minipillerit ovat myös on reseptilääke jonka kätilö, gynekologi tai lääkäri määrää. Pillerit ovat erittäin turvallisia raskauden ehkäisyssä. Ne ovat myös hyvä vaihtoehto, jos et voi käyttää estrogeenia sisältäviä ehkäisyvalmisteita.
Kokonaan hävinneet kuukautiset ja tiputteluvuoto ovat yleisiä haittavaikutuksia. Minipillerit voivat myös aiheuttaa painonnousua, päänsärkyä ja mielialan vaihteluita sekä heikentyneitä seksihaluja.
5. PESSAARI
Pessary on kuin pieni silikonista valmistettu kuppi ja suojaa ei-toivotulta raskaudelta. Se asetetaan kohdunsuun eteen, ennen yhdyntää. Niitä on saatavana useita eri kokoja. Jos haluat ostaa pessaarin niitä löytyy myös apteekeista.
Pessaarin etuna on, että se on hormoniton, tarjoaa suhteellisen hyvän suojan raskautta vastaan ja silikoni on helppo puhdistaa. Haittoja ovat muun muassa se, että jos painosi heittelee yli viidellä kilolla, ei ole varmaa että pessari sopii enää sisällesi. Siinä tapauksessa on hankittava uusi. Saatko helposti virtsatietulehduksia? Silloin kannattaa harkita toista vaihtoehtoa.
6. EHKÄISYRENGAS
Ehkäisyrengas on valmistettu joustavasta muovista, jonka halkaisija on noin 5 cm. Se laitetaan emättimeen ja sieltä se vapauttaa estrogeenia ja keltarauhashormonia vereen estäen raskauden. Ehkäisyrenkaan antaa kätilö tai lääkäri. Rengasta tulisi käyttää kolme viikkoa ja ottaa sitten pois kun kuukautiset on määrä alkaa.
Ehkäisyrenkaan hyöty on se, että hormoneja vapautuu säännöllisesti mikä voi vähentää mielialan vaihteluja. Sinun ei tarvitse muistaa ottaa e-pillereitä, ja ehkäisyrengas toimii myös pahoinvoinnin ja oksentelun hoitoon, toisin kuin tavalliset ehkäisypillerit. Ehkäisyrenkaan haitat ovat samat kuin kapselillakin: rintakehän jännitys, pahoinvointi, painonnousu ja epäsäännöllinen vuoto.
7. KIERUKKA
Kierukka on T-muotoinen käämi jossa on kuparilanka. Se työnnetään kohtuun ja se estää siittiöitä kiinnittymästä munasoluun. Se voi olla aktiivinen jopa kahdeksan vuotta, mutta se voidaan poistaa milloin tahansa, jolloin vaikutus lakkaa välittömästi. Kierukka asetetaan paikoilleen gynekologisen tutkimuksen yhteydessä.
Kuparikierukka on erittäin turvallinen ehkäisymenetelmä. Se ei kuitenkaan suojaa sukupuolitauteilta.
8. FEMIDOM
Femidomia kutsutaan myös naisten kondomiksi. Se on valmistettu pehmeästä muovista ja suojaa sukupuolitauteilta ja raskaudelta. Femidomia voi käyttää myös kahden miehen välisessä seksissä. Se asetetaan emättimeen tai peräaukkoon, kuten kalvo mutta toisin kuin kondomi, femidom voidaan asettaa paikoilleen jopa kahdeksan tuntia ennen seksiä.
Femidomista pidetään siksi koska se antaa ottavalle osapuolelle paremman kontrollin omasta kehostaan. Femidomin paikoilleen saaminen vaatii kuitenkin harjoittelua, ja jotkut saattavat kokea että se vähentää nautintoa.
9. AKUUTTI EHKÄISY
Akuutit ehkäisyvalmisteet ovat kuin tavallisien ehkäisyvälineiden backup keino. Yksi yleisimmistä on jälkiehkäisypilleri. Jälkiehkäisypillerit estävät tai viivästyttävät ovulaatiota ja suojaavat siten ei-toivotulta raskaudelta. Ne toimivat parhaiten, jos ne otetaan seuraavan 72 tunnin kuluessa seksistä, mutta ne voivat toimia jopa viisi päivää myöhemmin. Jälkiehkäisypillereitä on saatavilla apteekista ilman reseptiä.
Jälkiehkäisypillerit voivat aiheuttaa häiriöitä kiertoon, joten käytä niitä vain hätätilanteissa. Ne eivät ole ehkäisyvalmisteita joita voi käyttää säännöllisesti. Muista, että jos raskaus on jo menossa, jälkiehkäisypilleri ei toimi.
Toinen hätäehkäisyvalmiste on kuparikierukka jonka kätilö tai lääkäri asettaa viimeistään viiden päivän kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. kuparikierukka voidaan sitten jättää paikalleen, jos toivot jatkuvaa ehkäisyä tai voit ottaa sen pois raskaustestin jälkeen.
10. SUUSEKSISUOJA
Suuseksisuojia käytetään suuseksissä ja se suojaa suun kautta tarttuvilta seksitaudeilta kuten klamydia ja herpes. Se on tehty ohuesta lateksista tai kumista valmistetusta kalvosta, joka on laitetaan kumppanisi sukuelinten / peräaukon päälle.
Voit ostaa näitä erikseen, mutta yhtä helppoa on tehdä ne itse kondomista leikkaamalla kondomin yläosa ja sitten sen sivu. Suosittelemme että et lisää liukuvoidetta.
11. EHKÄISYRUISKE
Ehkäisyruiske hidastaa ovulaatiota siten, että raskaus estyy eikä verenvuotoa esiinny. Ensimmäinen annos tulee ottaa kuukautisten kolmen ensimmäisen päivän aikana ja vaikutus kestää kolme kuukautta. Ruiske on saatavilla nuorisoklinikalla tai neuvolassa.
Ehkäisyruiskeen hyöty on, että se toimii välittömästi injektion jälkeen ja suojaus on lähes 100%. Runsas vuoto voi heikentyä jonkin ajan kuluttua tai vuotoa ei esiinny lainkaan. Ovulaation alkaminen injektion jälkeen voi kuitenkin kestää jopa 18 kuukautta, joten älä käytä menetelmää, jos haluat tulla raskaaksi lähitulevaisuudessa. Pitkäaikainen käyttö nuorilla naisilla voi lisätä osteoporoosin riskiä tulevaisuudessa. Muita yleisiä haittavaikutuksia ovat painonnousu, akne, mielialan vaihtelut ja heikentynyt libido.
12. STERILOINTI
Sterilointi on epäilemättä radikaali ehkäisymenetelmä. Tämä menetelmä tarkoittaa sitä, että lisääntymiskyky lakkaa pysyvästi. Niin miehet kuin naisetkin voivat steriloida itsensä. Sterilointi on peruuttamatonta, ja on pidettävä mielessä, että saatat katua sitä tulevaisuudessa. Suunnitteletko sterilointia joka tapauksessa? Tee se aina itsesi vuoksi, ei kenenkään toisen.
Miehille toimenpidettä kutsutaan vasektomiaksi, ja se toimii lopettamalla siemenjohdinten toiminnan, siittiöitä ei enää erity spermaan. Naisille tehdään kirurginen toimenpide, jossa katkaistaan munanjohtimen niin, että munasolut ja siittiöt eivät pääse kosketuksiin. Munasarjat puolestaan tuottavat edelleen munia ja kuukautiset eivät lopu.
Steriloinnin suorittaminen edellyttää, että olet yli 30-vuotias ja sinulle tehdään tutkimus ja lääkärintarkastus. Muista, että sterilointi on lopullinen ratkaisu eikä sitä voida kumota. Toiseen ehkäisymenetelmään panostus on yleensä parempi vaihtoehto, varsinkin jos olet vielä nuori.